Хидроизолация

Хидроизолация на покрив на блок. Оптимална цена, лесна за монтаж и издръжливост – така най-често описват идеалната стопанска постройка на обекта. Никой не иска да харчи допълнителни пари и усилия за изграждането на беседка, гараж или складово помещение за градински инструменти.

В същото време сградата трябва да преживее тежките руски зими, мокрото есенно и лятно слънце. Помислете как правилно да оборудвате плосък покрив със собствените си ръце, така че да продължи много години.
Професионален монтаж на хидроизолация на плосък покрив направете сам без професионално образование

Ако преди няколко години инсталирането на хидроизолация на плосък покрив беше свързано със сложни процеси, които изискват специална квалификация на строителите, днес буквално всеки може да се справи с полагането на материала.

Подготовка на основата при хидроизолация на покрив


Хидроизолацията на плосък покрив ТЕХНОНИКОЛ се използва в конструкции с бетонна замазка, както и с основа от OSB, шперплат, плоски етернитово-циментови плочи.
Ако материалът трябва да се монтира върху бетонна замазка, трябва да се уверите, че основата е равна, няма мивки, неравности и неравности. В противен случай адхезията ще бъде много ниска. Нехомогенна повърхност трябва да бъде изравнена със специални изравняващи смеси.

В процеса на саниране трябва да се демонтира старият покрив и да се прецени степента на износване на бетонната замазка. Най-често върху стари покриви, страдащи от течове, бетонът под корозивния ефект на влагата, циклите на замръзване / размразяване започва да се срива, до момента на реконструкцията е по-скоро като бетонна троха, отколкото монолит. В този случай старото покритие също трябва да бъде демонтирано и да се излее нова замазка.

Хидроизолация на покрив на блок

Три стъпки до идеалния плосък покрив

Преди да започнете да полагате хидроизолация, важно е предварително да се запасите с необходимия набор от инструменти: покривен нож, шпатула, валяк, валяк.

Първоначално повърхността се почиства от прах и остатъци и се обработва със специален битумен грунд AQUAMAST TECHNONICOL. Това ще осигури по-добра адхезия на финишното покритие и основата. След като грундът изсъхне напълно, можете да продължите с монтажа на материала.

Рулото се разточва и се изрязва на място. Особеността на материала е, че страничното му припокриване е самозалепващо, което означава, че е херметически прикрепен към основата. По време на монтажа защитното фолио просто се отстранява и материалът прилепва стабилно към повърхността.

За да се осигури 100% херметичност, крайните припокривания с размер най-малко 150 mm се обработват с лепилна битуминозна мастика.

Когато оформяте Т-образни фуги, изрежете десния ъгъл на долната ролка, разположена в средата. В този случай размерът на отрязания ъгъл трябва да бъде 100 × 150 mm. Също така е важно да залепите кръстовището към елементите на прохода с битумен мастик.

Хидроизолация на покрив на сграда

Към този момент монтажът на хидроизолация за плосък покрив ТЕХНОНИКОЛ може да се счита за завършен. Целият процес „направи си сам“, дори и за тези, които нямат богат опит в строителството, отнема няколко часа.

Монтажът на хидроизолация за плосък покрив ТЕХНОНИКОЛ е толкова технологично усъвършенстван, че почти напълно елиминира риска от грешки при пълно спазване на инструкциите. Ако основата е правилно подготвена, грундирана, припокриванията и кръстовища са обработени с лепилна битуминозна мастика, ъглите се изрязват на местата на Т-образни фуги, тогава покривът ще издържи най-малко 20 години.