След като избере метална керемида за покрива, всеки иска да прецени бюджета, необходим за закупуване на покривен материал. За да направите това, трябва да знаете размерите на покрива и да можете правилно да изчислите оптималния брой листове метални керемиди. За опростен дизайн, това лесно може да се направи сам.

Броят на самонарезните винтове за фиксиране на метални плочки
Необходим елемент на всеки метален профилиран покрив са крепежните елементи, благодарение на които материалът се държи здраво върху щайгата. За метални плочки се използват специални самонарезни винтове със специална гумирана шайба. Най-често използваните размери са 4,8×28 и 4,8×35 mm, където първата стойност е диаметърът, а втората е дължината на закопчалката. Средната консумация на такива самонарезни винтове е от 6 до 8 броя на квадратен метър покрив. Обикновено крепежните елементи се освобождават в няколко опаковки. Средният брой такива винтове в опаковка е 250 бр.

Изчисляване на самонарезни винтове за метални плочки


Схема за закрепване на самонарезни винтове за метални плочки
Помежду си листовете метални плочки се закрепват със самонарезни винтове 4,8х19 мм в горната част на вълната след около 20-25 см. Опаковани кратно на опаковка от 250 бр.

За закрепване на допълнителни елементи (хребет, вятърна греда, горна долина и опорна греда) се използва самонарезен винт 4,8х50 или 4,8х70мм, монтира се и след 20-25 см. Количество в опаковка – 100 бр.

Изчисляване на метални плочки за правоъгълни склонове
Има много онлайн услуги за изчисляване на метални листове, но те като правило не отчитат размерите на листа и в резултат на това дават общата площ на покрива, която може да се различава значително от правилния. Също така трябва да знаем точния брой листове и тяхната дължина. За да се изчисли материалът, е необходимо да се „разложи“ покрива на отделни склонове, представляващи различни геометрични фигури. В повечето случаи покривът се състои от наклони, оформени като правоъгълници, триъгълници и трапеци. Нека започнем с изчисляването на правоъгълен наклон.

За начало определяме пълната и полезна ширина (включително пода на замъка) на листа от метални плочки. Профилът Монтерей е с обща ширина 1,18 или 1,19 м. Полезно е почти винаги равно на 1,1 m.

При двускатен покрив имаме два правоъгълни ската. Да предположим, че всеки от тях има размери 9,5×6,5m (виж фиг.). Въз основа на изчислението на полезната и пълната ширина на металната плочка, съответно 1,1 и 1,18 m, получаваме 8 пълни листа по 3,65 m всеки и същия брой от 3 m дължина.

Ширината на припокриване ще бъде 8,88 м. Извършваме подобни изчисления за друг наклон. Непокритата площ на покрива може да се покрие чрез разрязване на листове (3,65 и 3м) по дължина на 2 равни части. В резултат на това за даден размер на покрива ще са необходими 16 листа метални керемиди с дължина 3,65 м и същия брой триметрови листове. Площта на покривния материал ще бъде: (3,65m + 3m) x 1,18m x 16 = 125,55m² (правоъгълна формула S=a*b ). Правоъгълните склонове имат най-малко отпадъци от метални плочки!